Oranje Huiskamer15:29 (0 minuten geleden)
aan mij

Beste Buurtbewoners,
De Oranje Huiskamer is weer open! Voorzichtigjes dat wel, en zo moet het natuurlijk ook, samen zorgen we ervoor dat COVID19 geen vaste grond onder de venijnige voetjes krijgt!
Vaste rots in de branding, ook in deze Coronatijd, is het Breicafé: elke woensdagochtend is er een klein groepje in de huiskamer aan het breien, onder het genot van een kopje koffie en thee, onder de inspirerende begeleiding  van Wilma. Wil je ook eens meedoen: je bent van harte welkom. Wel fijn als je je komst even aankondigt via ons mailadres ( van Wilma).
En natuurlijk ben je ook op andere momenten van de week van harte welkom, hetzij alleen, hetzij met een groepje. Zo is de Oranje Huiskamer ook een prima plek om lekker te studeren, even weg uit je eigen kamer, een mooie lichte werkkamer met WiFi, wat wil je nog meer. Als je al vaker geweest bent, dan weet je hoe het werkt. Ben je nieuw en wil je graag gebruik maken van de Oranje Huiskamer? Laat dan even je (mobiele) nummer achter op ons mailadres, Joke neemt dan contact met je op, ze legt je graag onze gebruiksaanwijzing en spelregels uit.
OP WEG NAAR DE TOEKOMSTWe hebben natuurlijk al laten weten dat de Jumbo op termijn de Huiskamer weer bij de winkel gaat trekken. Dat kan best nog wel een tijdje duren (!!!), dus we blijven onze Oranje Huiskamer dan ook zo lang mogelijk gebruiken. Hoe lang we precies van de huiskamer gebruik kunnen maken, is nog steeds een verrassing. De maripaan-groep (Jumbo) zal een 10 weken vooraankondiging doen als het zover lijkt te zijn.

Screenshot_20200822-133228_Chrome.jpg

In de tussentijd wordt onze samenwerking met het Buurtcentrum steeds hechter zodat we – ook als de Huiskamer weer onderdeel van de Jumbo is – vloeiend door kunnen gaan met allerlei activiteiten. Sommige activiteiten dan dus in het Buurtcentrum. Maar misschien zijn er nog heel andere en onverwachte mogelijkheden.>>> OP REIS IN DE WIJK
Op reis in de wijk: De Oranje huiskamer gaat nieuwsgierig op pad.
In september 2018 vonden enthousiaste buurtgenoten elkaar bij de G100 Oranjewijk. Deze huiskamer in de buurt is één van de initiatieven ontstaan uit die G100 en elkaar ontmoeten was wat we met elkaar echt belangrijk vonden. Tijdens die bijeenkomst ging het al snel van ideeën naar concrete afspraken met elkaar. Wij als initiatiefnemers hadden er ook echt zin in en  hebben snel een plek gezocht en gevonden. Sinds december 2018 heeft de Oranjewijk een heuse Huiskamer voor de buurt. Deze ken je vast wel: de huiskamer zit op de hoek van de Prinsesseweg, naast de Jumbo supermarkt. Veel dank aan de Jumbo – en de Maripaangroep- voor de ruimhartige ondersteuning van dit initiatief!

Van idee naar voor altijd
De Huiskamer kende een vliegende start, met veel bijeenkomsten georganiseerd door mensen uit de buurt. Van breicafé, Tegenlicht meetup, kledingruil, kunst uit de buurt, muziekgroepjes en kinderochtend tot kletsen in het spaans. Je kunt er de krant lezen en andere buurtbewoners ontmoeten bij een kopje koffie. Je kunt er afspreken met anderen, een workshop volgen of je eigen activiteit organiseren. Je kunt er ook lezen, studeren of werken, en WiFi is er ook.  

We zijn spontaan gestart. Zonder plan, zonder vaste vorm en hebben de waarde van het initiatief direct gezien, gemerkt en gevoeld. Gewoon jij en ik en dan zijn we even een wij. Zonder regels en zonder plan. Wel voor verrassende en hartverwarmende gesprekken met elkaar in de buurt. Voor en door de bewoners van onze wijk en omgeving. Een leuke plek om te zijn. En een plek om er te zijn voor elkaar en je buurtbewoners die je (nog) niet kent.

Verrassende ontmoetingen, hulpvragen van buurtbewoners aan elkaar, voorzichtige stappen naar binnen door wat voorzichtige twijfelaars en de noodzaak voor sommige mensen om gewoon even ergens te mogen zijn zonder dat er een hulpverlener op hun nek springt. Echt heel bijzonder. En natuurlijk ook een antropologische en sociologisch experiment op zich: hoe doe je dat nou zonder vaste vorm, zonder opdracht van iemand of een formele rol in de buurt? Zonder geld en zonder plan en toch bestaat het. De huiskamer wordt door velen mogelijk gemaakt, ook even een dank aan allen daarvoor via deze weg.

Nieuw seizoen, nieuwe kansen  
Nu heeft de Huiskamer ook een bijzonder voorjaar achter de rug door Corona en is het een hele tijd gesloten geweest. Maar we pakken het weer op. Lijkt het jou ook leuk om iets te organiseren in de huiskamer? Heb je een leuk idee? Vind je het leuk om de Huiskamer zelf mee te helpen? Laat het weten!

En omdat de Huiskamer als plek zo goed werkt, zijn we vanuit de huiskamer ook in gesprek met de buurtvereniging en de buurtcentrum over hoe we dit mooie begin echt kunnen laten groeien in de oranjewijk. Opdat het bij meer mensen bekend is, opdat het misschien als de Jumbo de plek zelf nodig heeft op een andere plek kan doorgaan, of dat er misschien meer huiskamers in de wijk kunnen bestaan. Want ja, de Huiskamer zoals die nu is, is tijdelijk en ergens in 2021 (en de exacte datum weet nog niemand), zal de Jumbo zelf gebruik gaan maken van de ruimte waar nu de huiskamer is.  

Op reis in de wijk
En hoe mooi zou het zijn als we het mooie van dit initiatief kunnen laten bestaan in onze mooie wijk. Op meerdere plekken en voor altijd? En daarom gaan wij OP REIS IN DE WIJK!

Precies zoals de huiskamer begon, gewoon met een idee en kijken naar wat kan en wil ontstaan, gaan we nu ook weer op pad! We beginnen op zondagmiddag 27 september. We zijn dan te gast bij het buurtcentrum aan de Prinsesseweg, bezoeken de Buurttuin (ook een mooi idee, ontstaan tijdens de G100). Iedereen is welkom vanaf 15.00 uur. Kom je ook voor een kopje thee, een koekje en een praatje?

Laat je weten of je komt? Spontaan komen mag ook.
oranjehuiskamer@gmail.com

OPLOOPPODIUM CAFÉ 
En nu we het toch over het buurtcentrum hebben. als je er nog nooit geweest bent is hier een prachtige kans om te komen kennismaken.

20200822_132025.jpg

BUURT FILM KEUZE

20200822_131939.jpg

Een van deze data (zondag 1 november) is zelfs al ingevuld door onze buurtgenoot Eddy de Tiège:
De opkomst van de positieve politiekDe hoopvolle kant van de Amerikaanse verkiezingen in november
Ben je nieuwsgierig naar de andere kant van de politiek in de Verenigde Staten? Kom naar de buurtfilmkeuze van Eddy de Tiège op 1 november zondag 19-21u. Na een korte inleiding over de achtergrond van de verkiezingen kijken we naar een documentaire over de opkomst van de nieuwe progressieve kandidaten. Napraten met een drankje hoort bij de mogelijkheden.
Het lijkt soms of de politiek van de Verenigde Staten alleen maar ellende voortbrengt. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Jonge, gepassioneerde politici, die voor een progressief beleid staan, zijn in opkomst in het huis van afgevaardigden. Alexandra Ocasio Cortez is hiervan het meest inspirerende voorbeeld. Met deze andere kant van de Amerikaanse politiek, die in Nederland vaak geen aandacht krijgt, kunt u op deze avond kennismaken.
Opgeven bij buurtfilmkeuze@menssink.nl